Slaapproblemen en werk

Herken slaapproblemen en voorkom gezondheidsklachten

Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft slaapproblemen.Voor mensen met onregelmatige werktijden ligt dit percentage tussen de 42% en 68%. Slaaptekort bezorgt u ongemak en gezondheidsklachten en  kost de Nederlands economie naar schatting jaarlijks 3 tot 4,5 miljard euro. Niet goed slapen heeft grote invloed op werk: het leidt tot hoger verzuim , meer ongevallen en lagere productiviteit.

Slaapproblemen spelen in elke organisatie. Uit onderzoek van ArboNBed blijkt dat slecht een kwart van de werkgevers en de werknemers weet wat je aan slaapproblemen kunt doen. Terwijl werknemers die goed slapen, cruciaal zijn voor het behalen van organisatiedoelstellingen. Door signalen van slaapproblemen tijdig te herkennen en aan te pakken, voorkomt u fysieke en mentale gezondheidsklachten.

Zo herkent u iemand met slaaptekort

Aan de volgende signalen herkent u een werknemer met slaaptekort:

  • Hij/zij  ziet er vaak moe uit
  • Hij/zij is prikkelbaar, chagrijnig
  • Hij/zij klaagt over vermoeidheid
  • Hij/zij heeft een lager werktempo dan normaal
  • Hij/zij maakt vaker kleine foutjes

 

Van Inzicht naar Oplossingen

Slaapproblemen aanpakken begint met inzicht. Als u weet dat iemand slaapproblemen ervaart kunt u maatregelen treffen. De goed toegankelijk manier is om dit met  een slaap(oefen)therapeut te bespreken en daarna direct er iets aan te doen. Daarnaast is het ook mogelijk om dit tijdens een PMO of health check te bespreken of anders bij uw (bedrijfs) arts.

Zelf onderzoek

U kunt eenvoudig zelf testen of u slaapproblemen heeft door de volgende test te doen. Ga naar deze link en onderzoek zelf

Uw link :http://www.arboned.nl/werkgever/wake-up-call

 

Erik Hekman Bedrijfsfysio en Oefentherapeut Erik Hekman
Neem contact op 06 40 45 95 90