In mijn praktijk maak ik geregeld gebruik van EMG. Doordat er echter maar weinig bekendheid is met EMG wordt hier kort uitgelegd wat het precies inhoud.
Om te kunnen bewegen moet spieren aan en ontspannen. Dit vindt plaats doordat er vanuit de hersenen een kleine elektrische spanning wordt gestuurd naar een spier. Deze kleine spanning kan gemeten worden. Dit heet dan EMG of wel Elektromyografie. EMG heeft daarbij vele bekende en minder bekende toepassingen. Voorbeelden hiervan zijn hartslagmeting, ECG maar ook EMG of zenuw onderzoek bij bepaalde neurologische aandoeningen.
EMG-registratie biedt de mogelijkheid om bewegingen (functies en activiteiten)voor de patiënt objectief in kaart te brengen. Deze laatste methode is binnen de fysio en oefentherapie gebruikelijk en wordt myofeedback genoemd. EMG kan dus in een fysio en oefentherapeutisch behandelplan ingezet worden als diagnostisch meetinstrument, als evaluatief instrument en als therapeutisch middel (myofeedback). Daarnaast is het ook uitermate goed inzetbaar om een werkplek objectief te in kaart te brengen en deze te optimaliseren. (ARBO)
De volgende onderzoeksvragen kunnen uitermate geschikt om met EMG in kaart te brengen:
Myofeedback is dus het meten van de spierspanning dmv EMG maar deze informatie direct teruggeven aan de gebruiker waardoor hij/zij zijn bewegingen kan bijsturen/optimaliseren. Deze (behandel)smethode kan zeer effectief werken bij:
Hieronder vindt u een aantal artikelen en video’s, uit eigen hand, dat recentelijk is gepubliceerd en dat de mogelijkheden van EMG aangeeft hoe EMG werkt en met name bij KANS klachten (klachten arm nek schouder). Daarnaast kunt u een powerpoint presentatie bekijken over EMG en de mogelijkheden van de Statik Relax.
EMG artikel beweegredenen 5 2015.pdf
EMG artikel beweegredenen 5 2015
Powerpoint presentatie over EMG en de mogelijkheden van de Statik Relax
http://measuremens.nl/wp-content/uploads/2016/04/casereportdef_3.pdf